< link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" > Kumru Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Ürünler - Termoset Plastik Nedir?
   
KUMRU KİMYA

SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

                                    

Ana amacı müşteri memnuniyeti olan Kumru Kimya, 1972 yılından bu yana plastik ve termoplastik hammaddelerinin ticaretini yapmak üzere kurulmuştur. Bu doğrultuda tüm dünyadaki özellikle Avrupa, Uzakdoğu ve Asya’daki en önemli petrokimya üreticileriyle ticaret
yapmaktadır.
Kumru Kimya temel olarak Üre formaldehit, melamin formaldehit ve fenol formaldehit (bakalit) baskı tozları, glazing powder (lamalit) Polietilen (PE), Polipropilen (PP),Polivinilklorür (PVC), Polistiren (PS) ve ABS hammaddelerinin dış ticaretini yapmaktadır.

 

TERMOSET PLASTİK NEDİR?

Plastik hammaddeler yapıları itibariyle iki ana gruba bölünür: termoplastikler ve termoset plastikler. Köklerinden de anlaşılacağı üzere bu iki plastik grubu da sıcaklık aracılığıyla işlenmelerine rağmen, kimyasal yapılarındaki temel farkdann dolayı birbirlerinden ayrı özelliklere sahiplerdir.


Polipropilen, yüksek/alçak yoğunluklu polietilen, polivinilklorür gibi plastikleri içeren termoplastikler, monomer denilen küçük kimyasal öğelerin tekrarlayıcı bir şekilde birbirlerine kimyasal açıdan bağlanılmasıyla elde edilen uzun lineer zincirlerden oluşur. Diğer yandan üre formaldehit, melamin formaldehit, fenol formaldehit (bakalit) hammaddelerini iceren termoset plastikler birden fazla çeşit monomerin çapraz bağlanması sonucu elde edilen üç boyutlu kimyasal yapıya sahip plastiklerdir. İki plastik türü arasındaki fark şu benzetmeyle daha açık bir şekilde anlaşılabilir: termoplastiklerin yapısı birbirlerine dolanmış düğümsüz bir ip yığını gibiyken, termoset plastiklerin yapısı kesişme noktalarında düğümler bulunan üç boyutlu bir ağ gibidir. Bu temel fark termoset plastiklerin mekanik özelliklerinin termoplastiklerden daha üstün olmasını sağlar.


Profesyonel bir anlayışla bakıldığında, üretimin başarılı olması için iki ana faktör bulunmaktadır. Bunlar herhangi bir üretim için kullanılacak olan hammaddenin doğru bir şekilde seçilmesi ve seçilen hammaddenin doğru bir şekilde işlenmesidir. Kullanım alanlarına göre nihai üründe olması istenen özellikler (mekanik dayanıklılık, kimyasal dayanıklılık, elektrik yalıtımı, ısıya dayanıklılık, uv filtresi gibi) birbirinden çok farklı bir şekilde olacağı için birbirinden farklı özellikler barındıran plastik hammaddelerle onlardan beklenen performans özelliklerinin eşleştirilmesi çok önemlidir. Doğru hammadde seçimi ve seçilen hammaddenin doğru bir şekilde işlenmesi ürünün hem istenen özelliklere sahip olup kaliteli olmasını, hem de ekonomik olmasını sağlar.


Termoset plastiklerin termoplastiklerden üstün olan bir çok özelliği bulunmaktadır. Bu özellikler yukarıda bahsedilen termoset plastiklerin çapraz bağlamalı kimyasal özelliğinden kaynaklanmaktadır. Genel olarak termoset plastikler, termoplastiklere oranla daha yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır ve boyutsal kararlılığı(deformasyona karşı dayanıklılığı) ve mekanik güçleri (çizilmeler, aşınmalar karşı dayanıklılığı daha yüksektir. Bunun dışında termoset plastiklerin  kimyasallara dayanıklılığı ve elektrik yalıtkanlık özellikleri tatmin edici seviyede olup termoplastikler gibi dolgu maddeleriyle güçlendirilmeye ihtiyaç duymazlar.  Bu nedenle termoset plastikler, mühendislik plastikleri olarak adlandırılan içerisine katkı maddesi eklenerek güçlendirilmiş termoplastiklerden çok daha ekonomiktir. Tüm bunların yanın


Termoset plastik grubunun yukarıda sayılan bir çok üstün özelliğinin yanında iki adet dezavantajı vardır. Bunlardan birincisi termoset plastiklerin, termoplastiklerin aksine geri dönüşemez oluşudur. Termoplastikler sıcaklık vasıtasıyla işlendiklerinde herhangi bir kimyasal değişiklie uğramadıklarından dolayı gerekli işlemlerden geçirildikten sonra tekrar aynı özelliklere sahip hammaddeye dönüşebilmektir. Ancak termoset plastikler kompresyon veya enjeksiyon yöntemiyle işlenirken kimyasal değişikliğe uğradıklarından ikinci el olarak kullanılamazlar. Termoset plastiklerin işlenişi bu yönden yumurta kaynatmaya benzetebiliriz. Yumurta bir kez kaynatıldıktan sonra nasıl ki eski likit formuna dönemezse termoset plastikler de aynı formuna geri dönemez. Ancak bu geri dönüşümdeki problemin üretime ekonomik olarak yansıyışı kısıtlıdır. Üretimde oluşan çapaklar dolgu maddesi olarak tekrar kullanılabilmektedir. Bunun dışında genel olarak termoset plastikler, termoplastiklere göre daha yüksek sıcaklıklarda pişmektedir ve pişme sırasında oluşan gazın bekleme suretiyle atılması gerekmektedir.


Özet olarak termoset plastiklerin değerlendirmesini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz


AVANTAJLAR

DEZAVANTAJLAR

·       Yüksek sıcaklıklara dayanıklılık

·       Geri dönüşmeyi engelleyen kısıtlamalar

·       Deformasyona karşı dayanıklılığı

·       İşleme sırasındaki zorluklar

·       Aşınmalara çizilmelere karşı dayanıklılık

·       Kısıtlı raf ömrü

·       Kimyasallara karşı (alkalin ve asitlere karşı) dayanıklılık

 

·       Yüksek elektrik yalıtkanlığı

 

·       Sonsuz renk çeşitliliği

 

 

Bunun dışında bütün termoset plastiklerin özellikleri birbirleriyle tam olarak aynı değildir, her biri farklı konularda diğerlerine üstünlük sağlar. Doğru hammadde tercihini gerçekleştirmek için termoset plastiklerin kendi içlerindeki farklılıklarını da bilmek önemlidir. Aşağıdaki tabloda termoset plastik familyasına ait üç ana plastiğin, fenol formaldehit, üre formaldehit ve melamin formaldehitin bazı temel özelliklerde karşılaştırılmasını bulabilirsiniz.


Özellik

Fenol Formaldehit

Üre Formaldehit

Melamin Formaldehit

Isıya dayanıklılık

Çok Yüksek

Yüksek

Çok yüksek

Kimyasallara dayanıklılık

Orta

Orta

Yüksek

Neme dayanıklılık

Çok Yüksek

Yüksek

Çok yüksek

Elektrik yalıtkanlığı

Orta

Yüksek

Çok yüksek

Aşınmalara/çizilmelere dayanıklılık

Yüksek

Yüksek

Çok yüksek

İşleme kolaylığı

Yüksek

Orta

Orta

Renk çeşitliliği

Kısıtlı

Çok yüksek

Yüksek

Parlaklık

Çok yüksek

Orta

Yüksek

Ekonomik uygunluk

Yüksek

Çok yüksek

Orta

 

Yukarda belirtilen kullanım alanları doğrultusunda fenol formaldehitin başlıca kullanım alanları arasında yüksek ısıya dayanıklılığı ile bağlantılı olarak ocak ve fırın düğmelerinde, tencere ve tava saplarında, telefon kasalarında, otomobil parçalarında (sigorta kutusu, distribütör başı) ve şişe kapaklarında yaygın olarak kullanılmaktadır.


Üre formaldehit ise renk çeşitliliği, elektrik yalıtkanlığı ve ekonomik uygunluğundan dolayı düğme, tuvalet kapağı, elektrik anahtarı, sigorta kutusu, grup priz, tabak ve tepsi üretiminde sıklıkla kullanılmaktadır.


Üstün özellikleriyle melamin formaldehit ise kaliteli mutfak eşyası üretiminde, mutfak tezgahlarında, her türlü yüksek elektrik yalıtkanlığı arayan elektrik ve elektronik eşya üretiminde tercih edilmektedir.


Termoset Plastiklerin Avantajları Nedir?


Tel : (0212) 292 23 48 - 292 23 49  Fax : (0212) 292 50 27              ENGLISH      SITEMAP