< link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" > Kumru Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Ürünler - üre-melamin reçine ve tutkalları
   
KUMRU KİMYA

SANAYİ VE TİCARET LTD.ŞTİ.

                                    

Ana amacı müşteri memnuniyeti olan Kumru Kimya, 1972 yılından bu yana plastik ve termoplastik hammaddelerinin ticaretini yapmak üzere kurulmuştur. Bu doğrultuda tüm dünyadaki özellikle Avrupa, Uzakdoğu ve Asya’daki en önemli petrokimya üreticileriyle ticaret
yapmaktadır.
Kumru Kimya temel olarak Üre formaldehit, melamin formaldehit ve fenol formaldehit (bakalit) baskı tozları, glazing powder (lamalit) Polietilen (PE), Polipropilen (PP),Polivinilklorür (PVC), Polistiren (PS) ve ABS hammaddelerinin dış ticaretini yapmaktadır.

 

MELAMİN/ÜRE REÇİNE VE TUTKALLARI

reçine ve tutkal ürün grubu

Özellikle ahşap endüstrisinde tutkal olarak kullanılmak üzere aşağıda belirtilen farklı özelliklere ve kullanım alanlarına sahip toz tutkalları dağıtıcı olarak yurtdışından tedarik etmekteyiz:


Üre formaldehit toz tutkalı


Melamin/Üre formaldehit reçine toz tutkalı


Fenol formaldehit reçine tutkalı



Üre Formaldehit Reçineleri (Tutkalları) ve Melamin Üre Formaldehit Reçineleri (Tutkalları)


Üre formaldehit reçinesi (tutkalı) ve melamin üre formaldehit reçinesi (tutkalı), orman endüstrisinde en sık kullanılan yapıştırıcı sistemleridir. Üre formaldehit reçinesi ve melamin üre formaldehit reçinesi sırayla en çok kullanıldığı alanlar yonga levha (sunta) üretimi, orta yoğunlukta lif levha üretimi (mdf) ve kontrplak üretimidir.


Amino reçineler grubuna ait bu iki reçine, orman endüstrisinde yapıştırıcı olarak kullanılırken üreticiye bir çok avantaj sağlamaktadır. Üre formaldehit reçinesi ve melamin formaldehit reçinelerinin diğer yapıştırıcılardan üstün kılan ve onları yonga levha, mdf ve kontrplak üretiminde tercih edilmelerini sağlayan nedenleri şöyle sıralayabiliriz


1.     Düşük maliyet

2.     Bir çok farklı pişirme (curing) koşullarında kolay kullanım

3.     Düşük pişme sıcaklığı ile üretim sırasında düşük enerji tüketimi

4.     Suda kolaylıkla çözünebilme

5.     Mikroorganizmalara ve aşınmaya dayanıklılık

6.     Sertlik

7.     Müthiş termal özelliklere sahip olmaları

8.     Renksiz olmaları


Amino reçinelerin bir çok üstün özelliklerine karşın bazı dezavantajları da vardır. Amino reçinelerin neme dayanıklıkları, özellikle yüksek sıcaklıklıklarda düşüktür. Ondan dolayı üre formaldehit ve melamin formaldehit reçinelerinden üretilmiş olan orman endüstrisi ürünleri sadece kapalı alanlarda kullanıma uygundur. Sıcaklıkla birleşen nem, üre formaldehit ve melamin üre formaldehit ürünlerinin yapıştırıcı özelliğini azaltma ve bunun dışında formaldehit gazı salınımına yol açmaktadır.


Üre Formaldehit Reçinesi (Tutkalı) ile Melamin Üre Formaldehit Reçinesi ( Tutkalı) arasındaki Fark


Kimyasal yapıları bakımından üre formaldehit reçinesi üre ile formaldehitin sentezi le oluşturulmuş bir reçine iken; adından da anlaşılacağı gibi melamin üre formaldehit reçinesinin kimyasal yapısında %50 oranında melamin kristali bulunur. Üre Formaldehit Reçinesi ile Melamin Üre Formaldehit Reçinesi arasında performans olarak iki konuda fark vardır.


Yukarıda da bahsedildiği gibi genel olarak amino reçinelerin neme dayanıklıkları düşüktür ve bu yüzden sadece kapalı alanlarda kullanıma uygundur. Ancak melamin üre formaldehit reçinesinin neme dayanıklılığı görece olarak üre formaldehit reçinesinin neme dayanıklılığından yüksektir. Melamin üre formaldehit neme dayanıklıklı orta yoğunlukta lif levha üretiminde kullanılır. Burda “neme dayanıklı” kavramı, melamin üre formaldehit reçinesinden üretilmiş orman endüstrisi ürünlerinin banyo ve çamaşırhane gibi yüksek nem ihtiva eden ve ara sıra ıslanan ortamlarda da kullanılmasında bir sakıncı olmadığıdır. Üre formaldehit reçinesinin aksine melamin üre formaldehit reçinesi bu tür ortamlarda tam performansını sürdürmeye devam eder.


Üre formaldehit reçinesi ile melamin üre formaldehit reçinesi arasındaki bir diğer fark da formaldehit gazı salınım performansları ile ilgilidir. Hem Amerika Birleşik Devletlerinde, hem de Avrupa Birliğinde, orman ürünlerinin gaz salınımları ile ilgili sınırlandırmalar getirilmiştir. Formaldehit gazının yüksek oranlarda solunulması halinde sağlığa zararlı olabileceği görüşüyle gelişmiş ülkeler çeşitli standartlar yayınlamışlardır. Amerika Birleşik Devletleri EQ Credit 4.4 ile, yüksek oranda formaldehit gazı saldığından dolayı, üre formaldehit reçinesini tamamen yasaklarken, Avrupa Birliği E0,E1 ve E2 standartları ile orman ürünlerindeki serbest formaldehit oranını %0,5 ile sınırlandırmıştır. Kimyasal yapılarından dolayı, melamin üre formaldehit reçinelerinde serbest formaldehit oranı, üre formaldehit reçinelerindeki serbest formaldehit oranlarına göre oldukça düşüktür ve ihracat için üretim yapan üreticiler tarafından daha fazla tercih edilmektedir.


 

Üre Formaldehit Reçinesi (Tutkalı) ve Melamin Formaldehit Reçinesi (Tutkalı) Nasıl Kullanılır?

Üre Formaldehit Reçinesi ve Melamin Formaldehit Reçinesi görünüş olarak beyaz bir pudra şeklindedir. Nihai üründe kullanılmaları için bu reçineler aşağıdaki formül doğrultusunda hazırlanmaları gerekir.


 

Malzeme

Miktar

Üre Formaldehit/Melamin Formaldehit Reçinesi

100 birim nispetinde

Su

100 birim nispetinde

Talaş

 25 birim nispetinde

Sertleştirici

0.25 birim nispetinde


 

Yukarıda verilen değerler oransal nitelikte olup, kullanılacak malzemenin gramajı ölçüsünde ayarlanmalıdır. Reçinenin çözülmesi için ilk adım olarak yeterli miktarda su miksere boşaltılmalıdır. Kullanılacak suyun oda sıcaklığına yakın olmasına dikkat edilmelidir (20C ile 30C arasında olması tavsiye edilir.) Daha düşük sıcaklıklardaki su reçinenin suda çözünme süresini arttıracaktır. İkinci adım olarak su ile aynı miktarda üre formaldehit reçinesi ilave edilir ve homojen bir karışım elde edilene kadar mikser aracılığıyla karıştırılır. Eğer düşük hızda çalışan bir mikser mevcut ise, boşaltılması gereken suyun önce 2/3ü konulur ve üre formaldehit reçinesi ile karıştırılır, kalan su daha sonra ilave edilir. En son adımda ise oluşturulan yapıştırıcıya kıvam vermesi için eser miktarda sertleştirici ilave edilir.


Toz Tutkalların Sınıflandırılması ve Kullanım Alanları



Tel : (0212) 292 23 48 - 292 23 49  Fax : (0212) 292 50 27              ENGLISH      SITEMAP